طرز تهیه مرغ ترش؛ خورش محلی و لذیذ شمالی

به گزارش ساری فان، با طرز تهیه مرغ ترش، یکی از خورش های محلی و مجلسی استان های مازندران و گیلان آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، یک مهمانی درست و حسابی به راه بیندازید.

طرز تهیه مرغ ترش؛ خورش محلی و لذیذ شمالی

مرغ ترش، ترش مرغ یا ترش کرک، یکی از غذاهای محلی مازندران و استان گیلان است که معمولا به عنوان غذایی مجلسی در روزهای خاص مانند شب یلدا یا عید نوروز، طبخ و سرو می گردد. مرغ، انواع سبزی های معطر (خلواش، زلنگ، اناریجه و اوجی)، آبغوره، آب نارنج یا آب لیمو، رب انار یا رب آلوچه، سیر، پیاز، گردو و ادویه های مختلف از مواد تشکیل دهنده این خورش شمالی هستند. مرغ ترش مانند دیگر خورش های شمالی همراه با برنج کته سرو می گردد و با طعم ترش و بی نهایت دلپذیر خود، شما را شگفت زده خواهد نمود.

مرغ ترش در شهرهای مختلف شمال با طرز تهیه های متفاوتی درست می گردد؛ به طور مثال، گیلانی ها در این خورش از لپه استفاده می نمایند؛ در حالی که بعضی خورش مرغ ترش را بدون سبزی یا بدون گردو درست می نمایند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را طرز تهیه مرغ ترش گیلانی و مازندرانی آشنا کنیم.

هرآنچه باید درباره مرغ ترش بدانید:

  • طرز تهیه مرغ ترش گیلانی
  • طرز تهیه مرغ ترش مازندرانی
  • سفر به شمال با طعم مرغ ترش

طرز تهیه مرغ ترش گیلانی

مواد لازم برای 2 تا 3 نفر

  • 2 عدد سینه مرغ
  • نیم لیتر آب مرغ
  • 200 گرم سبزی معطر (تره، جعفری، سیر، گشنیز، نعنا یا مخلوط چوچاق و خالواش و سیر)
  • 2 عدد گوجه سرخ شده
  • 3 عدد بادمجان سرخ شده
  • آبغوره به میزان لازم

طرز تهیه

مرحله اول:

مرغ پخته شده را در آب مرغ بگذارید و روی حرارت قرار دهید.

مرحله دوم:

وقتی آب مرغ به جوش آمد، میزانی آبغوره اضافه کنید. آبغوره را به تدریج اضافه کنید تا ترشی آن مناسب ذائقه شما گردد.

مرحله سوم:

10 دقیقه بعد می توانید سبزی ساطوری و سرخ شده را در غذا بریزید. اجازه دهید که غذا غلیظ گردد و جا بیفتد.

مرحله چهارم:

در 10 دقیقه آخر پخت، گوجه فرنگی و بادمجان سرخ شده را به غذا اضافه کنید.

نکات مهم برای تهیه مرغ ترش گیلانی

  • در تهیه خورش مرغ ترش می توان به جای سینه از ران مرغ هم استفاده کرد.
  • برای تهیه مرغ ترش در استان های شمالی از سبزیجات محلی مانند چوچاق و خالواش استفاده می گردد؛ اما اگر به آن ها دسترسی ندارید، ترکیب ریحان، گشنیز، جعفری، نعنا و برگ سیر تازه را جایگزین سبزیجات محلی کنید.
  • برای خوشمزه تر شدن سبزی این خورش، گشنیز را بیشتر از بقیه سبزی ها بهره ببرید.
  • نعنا، خورش را تلخ می نماید؛ پس فقط چند برگ نعنا در سبزی خورش بریزید. اگر به خالواش دسترسی دارید، آن را جایگزین نعنا کنید.
  • سیر و سبزی را زیاد سرخ نکنید تا طعم خورش را خراب ننمایند.
  • برای چاشنی خورش مرغ ترش مانند قورمه سبزی می توانید به آن لیمو عمانی اضافه کنید. به جای لیمو عمانی می توان از دو قاشق غذاخوری رب انار یا آب نارنج هم استفاده کرد.
  • افزودن گردو به خورش مرغ ترش گیلانی اختیاری است. اگر می خواهید گردو اضافه کنید، آن ها را ریز خرد کنید و با پیازها تفت دهید تا به روغن بیفتند.
  • بعضی افراد در این غذا، لپه می ریزند.

طرز تهیه مرغ ترش مازندرانی

مواد لازم برای 2 نفر

  • 2 عدد سینه مرغ
  • 150 گرم سبزی معطر (جعفری، گشنیز، تره، نعنا، برگ سیر، شوید و سبزیجات معطر شمالی مانند خالواش، زلنگ، اناریجه و اوجی)
  • 2 عدد پیاز پوست
  • نصف پیمانه گردو آسیاب شده
  • 2 تا 4 قاشق غذاخوری رب انار ترش یا ملس
  • یک قاشق غذاخوری رب آلوچه (اختیاری)
  • 3 قاشق غذاخوری کشمش چرخ شده
  • نمک، زردچوبه و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه

مرحله اول (آماده سازی سبزی):

سبزی های معطر شامل جعفری، گشنیز، تره، نعنا، برگ سیر شوید و سبزیجات معطر شمالی مانند خلواش، زلنگ، اناریجه و اوجی را ساطوری و کاملا خرد کنید.

در یک تابه، کمی روغن سرخ کردنی بریزید. سپس آن را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا داغ گردد. سبزی های معطر ساطوری خرد شده را تفت دهید تا سرخ شوند و رنگ آن ها کمی تغییر کند.

مرحله دوم (آماده سازی مرغ):

دو طرف سینه مرغ را به نمک، فلفل سیاه و زردچوبه آغشته کنید و آن ها را با دست ماساژ دهید تا طعم ادویه به خورد مرغ برود. یک تابه دیگر را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید و مرغ را در آن سرخ کنید تا کاملا طلایی گردد.

مرحله سوم:

در همان تابه ای که مرغ را سرخ کردید، کمی روغن بریزید و دوباره روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا روغن سرخ گردد. سپس پیاز نگینی خرد شده یا رنده شده را در تابه بریزید و آن را تفت دهید تا طلایی و سبک گردد. کمی زردچوبه به پیازها اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه از بین برود. در ادامه چهار قاشق غذا خوری رب انار و رب آلو را به پیازها بیفزایید. رب انار و پیاز را خوب هم بزنید و آن ها را کمی با هم تفت دهید.

مرحله چهارم:

نصف پیمانه گردوی آسیاب شده را به مخلوط پیاز و رب انار اضافه کنید و مواد را هم بزنید و تفت دهید. سپس سبزی های سرخ شده را به مواد بیفزایید و خوب مخلوط کنید تا همه مواد داخل تابه با هم ترکیب شوند. کمی از مواد داخل تابه را بچشید و طبق ذائقه خود، به آن نمک و فلفل اضافه کنید. کشمش چرخ شده (یا شکر) را در غذا بریزید. اگر احساس کردید که مرغ ترش به میزان بیشتری رب انار احتیاج دارد، به آن میزانی رب اضافه کنید.

مرحله پنجم:

سینه مرغ سرخ شده را به باقی مواد اضافه کنید و آب جوش یا آب مرغ را در تابه بریزید. اجازه دهید که غذا جا بیفتد.

نکات مهم برای تهیه مرغ ترش مازندرانی

  • شما می توانید این خورش مازندرانی را به جای سینه مرغ، با ران هم درست کنید.
  • در بعضی از طرز تهیه ها، نصف پیمانه لوبیا سفید پخته نیز به خورش مرغ ترش مازندرانی اضافه می گردد.
  • بعضی افراد، سه حبه سیر رنده شده را نیز همراه با پیاز سرخ می نمایند تا خورش، طعم بهتری به خود بگیرد.
  • این خورش هم مانند خورش فسنجان به صورت کم آب سرو می گردد و باید هنگام سرو روغن بیندازد.
  • علاوه بر رب انار، می توان کمی آب نارنج یا آبغوره نیز به این خورش اضافه نمود تا طعم ترشی بیشتری به آن بدهد.

سفر به شمال با طعم مرغ ترش

مرغ ترش، یکی از لذیذترین غذاهایی است که می توان در سفر به شمال کشور در رستوران های محلی امتحان کرد؛ اما اگر امکان سفر کردن ندارید، کافی است به آشپزخانه بروید و دست به کار شوید. با تهیه یک خورش اصیل شمالی و به راه انداختن عطر و بوی سبزی های معطر، فضایی دل انگیز در خانه ایجاد کنید. خورش مرغ ترش را با پلوی کته، سبزی خوردن، ماست و سالاد سرو کنید و از طعم و مزه ترش و ملس آن در کنار اعضای خانواده لذت ببرید.

شما نیز نظرات و تجربه های خود را با ما به اشتراک بگذارید و اگر در زادگاه یا شهر محل سکونت شما مرغ ترش را به روشی متفاوت از آنچه در این مقاله خواندید تهیه می نمایند، تفاوت ها و طرز تهیه های رایج را با ما و کاربران خبرنگاران در میان بگذارید. اگر پیروز به طبخ این خورش خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، تجربه و تصاویر خود را با سهیم شوید.

پرسش های متداول

طرز تهیه مرغ ترش گیلانی با سبزی چیست؟

برای تهیه مرغ ترش گیلانی با سبزی باید سبزی، بادمجان و گوجه فرنگی را سرخ کنید. میزانی آب مرغ را همراه با مرغ پخته روی حرارت بگذارید و به آن آبغوره (یا رب انار) و سبزی سرخ شده را اضافه کنید. در دقایق آخر پخت، بادمجان و گوجه فرنگی را در غذا بریزید.

سبزی مرغ ترش چیست؟

سبزی مرغ ترش شامل سبزی های محلی نظیر چوچاق، خالواش، زلنگ، اناریجه، اوجی و سیر می گردد که در صورت نبود آن ها می توان از مخلوط تره، جعفری، سیر، گشنیز و نعنا استفاده کرد.

منبع: کجارو / aparat.com / telewebion.com / افق کوروش / اُکالا / کتاب کاله / مجله الکترونیک دونفره / chishi.ir
انتشار: 4 دی 1403 بروزرسانی: 4 دی 1403 گردآورنده: sari-fun.ir شناسه مطلب: 1793

به "طرز تهیه مرغ ترش؛ خورش محلی و لذیذ شمالی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه مرغ ترش؛ خورش محلی و لذیذ شمالی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید