امارات چه خوابی برای عمان دیده است؟
به گزارش ساری فان، امارات متحده عربی در پی ناکامی نقشه جاسوسی و تغییر نظام حاکم در عمان، اکنون در تکاپوی تحریم و محاصره این کشور از دروازه غربی آن است.
با تور عمان از سفری عالی برای کسب آرامش لذت ببرید و با شهرهای زیبای صلاله و مسقط آشنا شوید.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، تکاپوی امارات متحده عربی برای تحریم و محاصره عمان از دروازه غربی آن در حالی است که ابوظبی پیش از این به دنبال جاسوسی و تغییر نظام حاکم در مسقط برآمد اما ناکام ماند در نتیجه تکاپوی کنونی آن سوال برانگیز است و باید پرسید چه خوابی برای عمان دیده است؟
نجیب السماوی پژوهشگر سرشناس و معروف یمنی در مورد تکاپوی امارات متحده عربی در عمان گفت: هدف اصلی ابوظبی از دخالت در المهره و کوشش برای اشغال آن توسط شبه نظامیان خود در نهاد به اصطلاح شورای انتقالی جنوب تحریم عمان از دروازه غربی آن است.
السماوی در تبادل نظر با پایگاه خبری الخیلج آنلاین و در تکمیل گزارش این پایگاه از اوضاع متشنج المهره گفت: ما از اختلافات بین دو کشور با خبریم و این شرایط به این معنی است که در صورت موفقیت ابوظبی، عمان در آینده تحت فشار بیشتری خواهد بود.
به گفته وی، چه بسا در صورت مهار نشدن پیچیدگی های قبیله ای در المهره، اوضاع به سمت کشمکش طولانی مدت و مقاومت مسلحانه سوق پیدا کند به ویژه اینکه عمان تمام توان خود را برای حمایت از قبیله های حامی خود به کار خواهد گرفت زیرا این اقدام بر حاکمیت آن تاثیر خواهد گذاشت.
السماوی ادامه داد: عربستان و امارات متحده از زمان ورود به یمن به بهانه یاری به عبدربه در سال 2015 به المهره چشم طمع داشته اند و ابوظبی و ریاض در چارچوب گردش نقش بین خود و رقابت برای توسعه نفوذ در یمن خیلی زود از نظر سیاسی و نظامی در المهره ورود پیدا کردند.
این کارشناس یمنی در شرح حضور امارات و عربستان در یمن گفت: نقشه جدیدی که ریاض و ابوظبی سودای اجرای آن را در سر دارند، فقط به وسیله شورای موسوم به شورای انتقالی و با عوامل یمنی قابل اجرا است، آن هم در شرایطی که در سقطری و عدن موفقیت آمیز بود تا به این ترتیب ریاض و ابوظبی در برابر افکار عمومی داخلی یمن و بین المللی مسئول هیچ گونه نقض حقوق یا جنایت هایی که احتمالا به وقوع می پیوندد، جلوه ننمایند.
السماوی یادآور شد: هدف اصلی عربستان از دخالت در المهره ایجاد یک بندر نفتی در ساحل بحر العرب است و در نظر دارد این هدف را به وسیله تبدیل استان خرخیر در نجران به انبار نفت خام عملی سازد.
عربستان در چارچوب زیاده خواهی های معمول خود به دنبال اعمال نفوذ در المهره است تا یک خط انتقال نفت ایجاد کند که از از این استان به بحر العرب امتداد یابد؛ خطی که احتمالا برای ریاض سود مالی و امنیتی زیادی داشته باشد به این ترتیب که هزینه انتقال نفت از چاههای نفت عربستان به سواحل خلیج فارس و مناطق جنوبی مرزهای یمن را کاهش می دهد زیرا دیگر لازم نیست نفت کش ها از تنگه هرمز عبور نمایند.
همچنین پایگاه الیمن نت در همین ارتباط به جزییات خطرناک پیغام توهین آمیز محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به عبدربه منصور هادی پرداخت و مضمون نامه در ارتباط با درخواست منصور هادی برای دیدار با ملک سلمان پادشاه عربستان و شکایت از امارات و تحرکات آن در یمن است.
الیمن نت در گزارش خود مدعی شده است که ولیعهد عربستان از درخواست منصور هادی برای دیدار با ملک سلمان به منظور درخواست برای جلوگیری از نفوذ امارات در کشورش خشمگین شد.
این منبع یمنی به نقل از منابعی که آن را منابع مطلع معرفی کرد، نوشت: درخواست منصور هادی بن سلمان را به شدت عصبانی کرد تا جایی که پاسخی توام با خشم و توهین به او داد و گفت: از حد خودت به عنوان کسی که در اینجا اقامت دارد، پا را فراتر نگذار.
بر اساس این منابع، بن سلمان همچنین در نامه خود که اوایل ماه جاری میلادی توسط محمد آل جابر سفیر عربستان به منصور هادی ارسال شد، از منصور هادی خواست، حمایت عربستان از مشروعیت او را فراموش نکرده و به او توصیه کرد یک با دیگر پا را از گلیمش درازتر نکند.
در این میان امارات نیز خیلی زود در صدد تسلط بر المهره برآمد درست شبیه اقدامی که در عدن و بعضی شهرهای جنوبی یمن انجام داد به این ترتیب که نمایندگانی اماراتی را در اوت 2015 یعنی فقط چهار ماه پس از شروع دخالت در یمن و پیش از اینکه زیاده خواهی آن در این کشور برملا گردد، راهی المهره و بیان کرد، ماموریت آنان حمایت از حاکمیت محلی و حفظ امنیت المهره است که هرگز شاهد کمشکشی نبود.
در مقابل به نظر می رسد، انگیزه اصلی که در پس کوشش عمان برای تقویت حضور خود در المهره نهفته است، کوشش برای یافتن روزنه ای در یمن است تا بتواند به میزان کافی حضور خود را در کشوری که بر یکی از مهم ترین گذرگاههای تجاری دریایی اشراف دارد، حفظ کند زیرا حضور در المهره به نفع امنیت ملی عمان است چرا که حضور عربستان و امارات در آنجا به این معنی است که عمان در خانه خود به محاصره در آمده است.
همچنین به نظر نمی رسد که مسقط برای از دست دادن نفوذ خود در المهره دست به ماجراجویی بزند زیرا این یعنی زیان مالی چرا که گذرگاههای یمنی درآمد زیادی را نصیب خزانه عمان می نماید.
نکته قابل توجه اینکه فقط پس از گذشت یک ماه و پنج روز از سلطه بر سقطری، نیروهای انتقالی که از امارات دستور می گیرند، در المهره به تکاپو افتادند تا کودتای جدیدی را راه انداخته و این استان را تحت کنترل خود در آورند اما این تحرکات با مقاومت مردمی مسلحانه روبه رو شد و افراد مسلح قبیله ای چندی پیش راههای منتهی به این استان را مسدود کردند و از ورود حامیان شورای انتقالی به آنجا جلوگیری بعمل آوردند.
در این میان پس از تحرکات و تهدید متشنج شدن اوضاع، کمیته امنیتی در المهره تصمیم گرفت با مشارکت فرماندهان نظامی و سران قبال، از هرگونه فعالیت هر طرفی جلوگیری کند اما شورای انتقالی تحصن اعتراض آمیز کوچکی به راه انداخت که در جریان آن دهها نفر در برابر مقر آن در الغیضه تجمع کردند.
از سوی دیگر قبایل المهره یک رژه نظامی در الغیضه به راه انداخت و از حمایت و آمادگی خود برای دفاع از نهادهای این شهر اطلاع داد و بیان کرد در کنار نیروهای ارتش و امنیتی می ایستد و با نقشه های موسوم به اشغالگری سعودی - اماراتی مقابله می نماید.
منبع: خبرگزاری تسنیم