رشته مهندسی برق در خارج از کشور چگونه است؟
به گزارش ساری فان، آیا به رشته مهندسی برق و تحصیل در خارج از کشور علاقه مندید؟ نیروی الکترونیک و سیستم های برقی، همچون ضربان قلب زندگی مدرن و امروزی هستند و به همان مقدار که زندگی تک تک افراد به وجود این نیرو و سیستم های مرتبط با آن وابسته است، احتیاج به حضور مهندسین برق و الکترونیک نیز در هر کشوری حس می گردد.
ممکن است به علت نداشتن اطلاعات کافی، آنچنان به جامع بودن رشته مهندسی برق و بازار کار این رشته در خارج از کشور اطمینان نداشته باشید و نتوانید در تصمیم گیری برای انتخاب این رشته، ادامه تحصیل و مهاجرت به خارج از کشور به درستی عمل کنید.
ولی باید بدانید که تمامی تجهیزات مهم و در حال استفاده در قرن حاضر،اعم از سیستم سراسری برق شهری، تلویزیون، رادیو و دستگاه های تصویربرداری، همگی با زحمت و کوشش تعداد زیادی از مهندسان فارغ التحصیل این رشته در خارج از کشور با قرن 21 و زندگی تک تک ما پیوند خورده اند. پس بدون شک، با یک رشته تحصیلی بزرگ و بسیار مهم روبرو هستید که در حال شکل دادن زندگی حال و آینده نسل بشر است.
با مرور تاریخ، شاهد افراد مشهوری خواهید بود که دارای اختراعات چشمگیری بوده و هر یک جزو مهندسان زبده برق و الکترونیک در عصر خود بوده اند. افرادی مثل نیکولا تسلا (ابداع نماینده برق تجاری و سراسری و الکترومغناطیس)، توماس ادیسون (توسعه دهنده لامپ و مخترع دستگاه ضبط و پخش صوت)، جک کیلبی (مخترع ماشین حساب جیبی و مدار مجتمع آی سی)، مارکیان هوف (مخترع میکروپردازنده) و مارتین کوپر (مخترع دستگاه موبایل) همگی مهندسین برق پرآوازه و پیروزی بوده اند که زندگی بشریت را دستخوش تغییرات مثبت و فراوانی نموده اند.
مهندسی برق، به دانشجویان چگونگی کارکرد صنعت را در کنار مهارت های مهندسی و دانش فنی مورد احتیاج برای طراحی، ارزیابی و بهبود سیستم های برقی و الکترونیکی آموزش می دهد.
رشته مهندسی برق
پیش از پرداختن به شرایط این رشته مهندسی در خارج از ایران، باید اول از همه موضوع مهمی یعنی اختلاف رشته مهندسی برق و قدرت را برای شما روشن نموده و کمی در خصوص فاکتورهای ابتدایی این رشته تحصیلی به شما شرح دهیم.
اصولاً در تمامی کشورهای دنیا، بین دو رشته مهندسی electrical و electronics یعنی مهندسی قدرت و الکترونیک (یا همان برق) تفاوت قائل شده و این دو را در یک رسته قرار نمی دهند. این بدین خاطر است که مهندس قدرت (electrical) در اغلب موارد با تولیدات و دستگاه هایی در مقیاس بزرگ و فشار قوی توزیع نیروی برق سر و کار داشته و مهندس برق (electronics) بیشتر بر روی عملکرد مدارها و دستگاه های الکترونیکی کوچک تر تمرکز دارند.
در واقع، با تحصیل در این رشته، تخصص و درک شما از مدارهای استفاده شده در کامپیوترها و فناوری های نوین توسعه می یابد و به همین دلیل، در اغلب اوقات دانشجویان برق را در کنار علوم کامپیوتری آموزش می دهند. این در حالی است که هر دو رشته مهندسی برق و قدرت دارای همپوشانی موضوعی و درسی با دو رشته دانشگاهی مکانیک و معماری نیز هستند.
اگر مشتاق به دانستن این هستید که دستگاه های برقی چگونه کار می نمایند و علاقه زیادی به ریاضیات و علوم(خصوصاً فیزیک) دارید، بدون شک دارای پیش احتیاجهای لازم برای تحصیل در این رشته در خارج از کشور هستید.
البته دانش فنی نیز جزو مهارت های اساسی و مورد احتیاج دانشجویان مهندسی برق است که باید در پروژه های طراحی و ساختن دستگاه های مختلف برقی، در قالب یک تیم پیروز عمل نمایند.
به طور معمول، مقطع کارشناسی برق زمینه و زیرساخت اصول اساسی و پایه الکترونیک و برق را در دانشجویان تکمیل و تقویت نموده و بعد از آن به آنها اجازه می دهد تا در دوره های بعدی و تکمیلی به سراغ گرایش و تخصص مورد نظر خود بروند.
همچون سایر رشته های مهندسی، شما باید به طور روزانه به انجام دروس و دوره های آموزشی خود در دانشگاه متعهد باشید و احتیاجی به حضور در سخنرانی های طولانی دانشگاه ندارید، بلکه همیشه جدول زمانی یک دانشجوی مهندسی برق در خارج از کشور شلوغ و پرکار بوده و دامنه وسیعی از متدهای یادگیری از جمله کار در آزمایشگاه و کارگاه های آموزشی، سخنرانی، پروژه کاری، کار گروهی و تحقیقات فردی را شامل می گردد.
مقطع کارشناسی برق با نامهای BSc و BEng (کارشناسی مهندسی) و یا MEng (ارشد مهندسی) شناخته می گردد. Meng ترکیبی از دو مقطع کارشناسی و ارشد مهندسی برق در خارج از کشور است و این امکان برای دانشجویان واجد شرایط وجود دارد که تحصیل در مقطع BEng را انتخاب نموده و بعد از سال تحصیلی اول، در صورت داشتن نمرات مورد نظر دانشگاه، آن را به MEng تغییر دهند.
فرقی نمی نماید اگر در پی برترین کشورهای اروپایی برای تحصیل در رشته مهندسی باشید و یا مقصد تحصیلی دیگری مورد نظر شما باشد، چون در هر صورت، دوره کارشناسی برق، 3 تا 5 ساله بوده و دوره مجزای کارشناسی ارشد این رشته، بین 1 تا 2 سال است. اگر قصد تکمیل تحصیلات مهندسی در خارج از کشور را تا پایان داشته باشید، باید به سراغ مقطع دکترا رفته و بین 4 تا 5 سال صرف تحصیل در این مقطع دانشگاهی نمایید.
به عنوان یک دانشجوی برق، شما زمان زیادی را صرف توسعه مهارت های فنی در جلسات آزمایشگاه و کارگاهی خواهید کرد و از این طریق مفاهیمی که در کلاس های درس و سخنرانی ها یاد می گیرید تقویت می کنید.
اغلب گرایش های این رشته مهندسی در خارج از کشور شما را با ترکیبی از امتحانات، دوره های درسی و آموزشی و ارائه پرزنتیشن ارزیابی می نماید و در سال پایانی مقطع دانشگاهی، ملزم به تکمیل یک پروژه تحقیقاتی برای دانشگاه خواهید بود.
گرایش های مهندسی برق در خارج از کشور
رشته مهندسی برق دارای گرایش های تخصصی فراوانی است که دانشجو می تواند در مقاطع تکمیلی هر یک از آنها را متناسب با سلیقه و سبک خود انتخاب نموده و به ادامه تحصیل این رشته مجذوب کننده و کاربردی بپردازد. متداول ترین گرایش های این رشته شامل موارد زیر می شوند:
- گرایش قدرت
- گرایش کنترل
- مخابرات - دستگاه ها و سیستم های یکپارچه
- الکترونیک، میکروالکترونیک و نانوالکترونیک
- بیوالکتریک
- الکتروفیزیک
- طراحی مدارهای یکپارچه و IC
- بینایی کامپیوتری و بیومتریک
این در حالی است که ماژول های متداول این رشته مهندسی شامل موارد زیر می گردد:
- ریاضیات مهندسی
- محاسبات مهندسی
- مهندسی مواد
- مدارها و سیستم های دیجیتال
- سیستم های انرژی الکتریکی
- الکترومغناطیس و مواد الکترونیکی
- ترمودینامیک
- طراحی و تمرین مهندسی
- الکترونیک قدرت
البته گفتنی است که با تحصیل این رشته مهندسی در خارج از کشور پیروز به کسب مهارت های بسیار کاربردی زیر خواهید شد:
- تخصص فنی
- محاسبات قوی ریاضی
- مهارت های عمومی IT
- مدیریت شخصی شامل برنامه ریزی و رعایت ضرب العجل ها
- مهارت های حرفه ای ارتباطی، گفتاری و نوشتاری
- توانایی ایجاد و تفسیر نمودارهای فنی
- مهارت های کار گروهی
- انعطاف پذیری در کار
- توانایی شناسایی و حل مسئله
- بودجه بندی
- تحلیل داده
- درک مقررات سلامت و ایمنی کنونی برق و الکترونیک
- اطلاع و اشراف به زمینه های مرتبط با این حوزه از جمله مسائل تجاری و محیط زیستی
شرایط پذیرش رشته مهندسی برق
اکنون که به خوبی با کلیت مهندسی برق و گرایش های آن آشنا شدید، بد نیست تا از شرایط عمومی و کلی پذیرش این رشته تحصیلی در دانشگاه های خارجی آگاه شوید.
به طور معمول، بهتر است برای اطلاع از شرایط اخذ نامه پذیرش تحصیلی و مدارک مورد احتیاج دانشگاه، به وب سایت و بخش پذیرش دانشگاه مورد نظر خود مراجعه نموده و از جزئیات درخواستی آگاه شوید؛ چون ممکن است شرایط و قوانین پذیرش هر موسسه آموزشی با دیگری تفاوت زیادی داشته باشد.
اما در حالت کلی، برای اخذ پذیرش تحصیلی این رشته مهندسی از یک دانشگاه خارجی، شما احتیاج به داشتن شرایط زیر خواهید داشت:
- فرم درخواست پذیرش تکمیل شده
- رسید پرداخت ادمیشن فی
- مدرک زبان بین المللی آزمون تافل و یا آیلتس با حداقل نمره 6 یا 6.5
- ترجمه آخرین مدارک تحصیلی (دیپلم، پیش دانشگاهی و یا کارشناسی مرتبط با این حوزه)
- رزومه و برنامه تحصیلی
- انگیزه نامه
- توصیه نامه اساتید قبلی برای مقاطع تکمیلی ارشد و دکترا
- داشتن حداقل نمره 70 درصد برای دروس اصلی این رشته از جمله توابع پیشرفته، حساب و بردارها، فیزیک و شیمی
- داشتن حداقل معدل نهایی 15
- ارائه مقاله پژوهشی و نمونه کار مرتبط (مزیت پذیرش)
- اسکن پاسپورت و ارائه عکس رنگی تازه
موارد اشاره شده در بالا شرایط پذیرش مهندسی برق در کشور کانادا است و ممکن است در سایر کشورهای دنیا، مدارک بیشتر و یا کمتری با نمرات بیشتر و یا کمتر درخواست گردد، از این رو، حتما احتیاج به تعامل با دپارتمان پذیرش دانشگاه و یا استفاده از مشاوره تخصصی خواهید داشت.
برترین کشور برای تحصیل مهندسی برق
انتخاب برترین کشور برای تحصیل مهندسی برق موضوع پیچیده ای است که بستگی زیادی به فاکتورهای مهم و مدنظر دانشجو دارد. در حالت کلی، هر کشوری که دارای بیشترین دانشگاه تراز اول، مشهور و با کیفیت در این زمینه تحصیلی باشد، برترین مقصد برای این رشته محسوب می گردد.
اما شما باید در هنگام انتخاب مقصد تحصیلی نهایی خود به فاکتورهای دیگری از جمله سختی قوانین پذیرش دانشگاه و حدنصاب نمرات درخواستی، هزینه های تحصیل و زندگی در کشور خارجی، مزایای تحصیلی، شرایط بازار کار و موارد این چنینی توجه ویژه ای داشته باشید.
چون ممکن است فاکتور شهریه سنگین دانشگاه و یا نبود بازار کار مناسب برای شما مشکل ساز گردد و برترین کشور برای رشته مهندسی برق را به گزینه ای غیرقابل تحمل بدل کند. برهمین اساس، بهتر است در هنگام انتخاب کشور و دانشگاه، نیم نگاهی نیز به آمار برترین کشورها برای کار بعد از تحصیل بیاندازید.
اما در حالت کلی و براساس تازهترین آمار وب سایت QS، بیست دانشگاه برتر مهندسی برق دنیا شامل موارد زیر می شوند:
- موسسه فناوری ماساچوست MIT - آمریکا
- دانشگاه استنفورد - آمریکا
- کالیفرنیا، برکلی UCB- آمریکا
- دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور NTU
- موسسه آموزش ملی NUS سنگاپور
- موسسه آموزش عالی کمبریج - انگلیس
- موسسه فناوری ETH زوریخ - سوئیس
- دانشگاه آکسفورد- انگلیس
- امپریال کالج لندن- انگلیس
- انستیتو EPFL سوئیس
- هاروارد - انگلیس
- شینهوا - بیجینگ چین
- انستیتو فناوری کلتک - کالیفرنیا
- موسسه جورجیا - آمریکا
- کالیفرنیا، لس آنجلس UCLA
- دانشگاه تکنولوژی دلفت هلند
- انستیتو فناوری مونیخ - آلمان
- موسسه KTH رویال سوئد
- انستیتو علوم و فناوری KAIST کره جنوبی
- دانشکده علوم و فناوری هنگ کنگ
همان طور که می بینید، از میان 20 دانشگاه مطرح این رشته در دنیا، نیمی از آنها به کشورهای آمریکا و انگلیس اختصاص دارند و به همین دلیل می توان این نتیجه گیری را کرد که به علت وجود تعداد زیاد موسسات آموزشی با کیفیت، دارای اعتبار بالای مدارک دانشگاهی و تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی، دو کشور آمریکا و انگلیس برترین گزینه برای تحصیل در رشته مهندسی برق در خارج از کشور محسوب می شوند.
اما تحصیل در این کشورها بسیار پرهزینه بوده و مناسب تمامی متقاضیان بین المللی نیست، به همین دلیل، شما می توانید به عنوان جایگزین به سراغ تحصیل در کشورهای ارزان تری مثل فرانسه، آلمان، سنگاپور و یا چین بروید.
بازار کار مهندسی برق در خارج از کشور
با توجه به نبود آمار دقیق بازار کار مهندسی برق در مقیاس دنیای، به ارائه آمار بازار کار فارغ التحصیلان این رشته در یکی از برترین کشورها یعنی آمریکا می کنیم. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و استفاده گسترده از تجهیزات برقی، می توان به راحتی متوجه این موضوع شد که موقعیت شغلی مهندسین برق و الکترونیک در هر کشوری از جمله آمریکا و کانادا خواستار زیادی داشته و مورد احتیاج صنایع مختلف است.
بنابر آمار اداره کار BLS کشور آمریکا، رشد تقاضا برای جذب فارغ التحصیلان این رشته مهندسی، در بازه زمانی 2019 تا 2029 در حدود 3 درصد خواهد بود و از مهندسین برق و الکترونیک در حوزه ها و پروژه های مرتبط با علوم مختلف، مسائل تخصصی و شرکت های خدماتی فنی استفاده خواهد شد.
اما بنابر اطلاعات ارائه شده در وب سایت careerexplorer، طی 10 سال آینده کشور آمریکا به حداقل 20.200 هزار فارغ التحصیل مهندسی برق در بازار کار خود احتیاج خواهد داشت. این آمار و ارقام در هر یک از کشورهای دنیا فرق دارد، ولی خوشبختانه این رشته تحصیلی بسیار کاربردی و به اصطلاح ترند بوده و احتیاج تمامی بازارهای کاری و صنایع مختلف در سراسر دنیا است.
از این رو، می توان این طور گفت که بازار کار مهندسی برق در خارج از کشور بسیار مناسب بوده و با فارغ التحصیلی از دانشگاه های خوش نام خارجی، به سرعت جذب بازار کار شده و در یک موقعیت شغلی بین المللی و مناسب مشغول به کار می شوید.
عایدی مهندسی برق در خارج از کشور
بنابر آمار اداره کار کشور آمریکا در سال 2020، میانگین عایدی یک مهندس برق قدرت در این کشور به طور سالانه برابر با 105.990 هزار دلار و میانگین عایدی مهندس الکترونیک معادل 112.320 هزار دلار در سال است.
این در حالی است که بیشترین عایدی مشاغل مهندسی برق در کشور آمریکا به متخصصان حوزه تحقیق و توسعه فیزیکی، مهندسی و علوم طبیعی اختصاص داشته و بعد از آن مهندسان برق حوزه های ناوبری و راهیابی، میزان گیری، الکترومدیکال و دستگاه های کنترل کارخانه در رتبه بعدی عایدیی قرار گرفته اند.
در نهایت دهه پایین عایدی سالانه مهندسان برق که کمتر از 100 هزار دلار در سال است، به متخصصان خدمات عمومی مهندسی برق تعلق دارد.
اما اگر نخواهیم میزان عایدی مهندسی برق در کشور آمریکا را به عنوان مقیاس دنیای در نظر بگیریم، می توانیم به آمار وب سایت payscale مراجعه کنیم. بر طبق تازهترین آمار این وب سایت، عایدی مهندسان با تجربه کمتر از یک سال،چیزی در حدود 67.734 هزار دلار در طول سال است.
اما در صورتی که مهندس برق دارای تجربه کاری یک تا 4 ساله باشد، میزان عایدی وی به میانگین سالانه 72.905 هزار دلار تغییر خواهد نمود، از این رو تجربه کاری در میزان عایدی این رشته در خارج تاثیر فراوانی داشته و افراد با تجربه کاری بالاتر، از عایدی تقریبی 99.229 هزار دلار و 112.703 هزار دلار در سال بهره می برند.
شما می توانید در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ادامه تحصیل در رشته مهندسی برق در خارج از کشور و انتخاب برترین مقصد تحصیلی، با کارشناسان ما در خبرنگاران تماس گرفته و از خدمات ارزیابی آنلاین و مشاوره تخصصی برخوردار شوید.
منبع: لتس گو یونی